De Noodzaak van het refereren naar de Qur’aan en de Sunnah voor een oordeel

                                                                                                Uit de Tafsir van Ibn Kathir

Allah zegt:

“Als jullie over iets van mening verschillen, legt het dan voor aan Allah en de Boodschapper.”

Mujahid en anderen van onder de Salaaf zeiden dat de Ayaah het volgende betekent: ‘Verwijs naar het Boek van Allah en de Sunnah van Zijn Boodschapper.’ Dit is een bevel van Allah, dat waar de mensen ook over verschillen, of het nou in grote zaken van de religie is of in kleine zaken, zij zijn verplicht om te verwijzen naar de Qur’aan en de Sunnah voor een oordeel in deze disputen. In een andere Ayaah zegt Allah:

“En waarin jullie ook verschillen, de beslissing daarover is bij Allah.”

Dus datgene waarover het Boek en de Sunnah hebben besloten en waarvan het getuigt van zijn waarheid, dan is het de duidelijke waarheid. En buiten de waarheid is er slechts valsheid. Dit is waarom Allah zegt:

“Indien jullie in Allah en de Laatste Dag geloven.”

En het betekent; verwijs de disputen en conflicten die tussen jullie voorkomen terug naar het Boek van Allah en de Sunnah van Zijn Boodschapper voor een oordeel. Allah’s gezegde:

 

 

“Indien jullie in Allah en de Laatste Dag geloven.”

 

geeft aan dat degenen die niet naar het Boek en de Sunnah refereren voor een oordeel in hun disputen geen gelovigen zijn in Allah en de Laatste Dag. Allah zei:

“Dat is beter.”

Het betekent dat het verwijzen naar het Boek van Allah en de Sunnah van Zijn Boodschapper voor een oordeel in verschillende disputen beter is.

 

“Dat is beter en een betere afsluiting.”

Dat betekent zoals As-Suddi en verscheidene anderen hebben gezegd: “Het is een beter einde en bestemming.” En Mujahid zei: “Het is een betere beloning.”